Semangat!

December 17, 2011

Arif dan 'Suami'...:Perspektif Perundangan Malaysia

Ahlan wa sahlan wassalam. Recently, mmg da jadi satu isu hangat pasal perkahwinan homo antara seorang pemuda melayu ngan sorang mat salleh di Dublin. Dalam aku baca dan baca dan baca komen, yg berupa sumpah seranah manusia thorough the net, so aku terfikir satu persoalan, ''excuse me, government tak boleh buat apa2 kah dlm hal ni,well Arif ni Islam agame asal nye, Melayu bangsanye, Malaysia negaranye" so, this question ak panjangkan kat lecturer ak Sir Mahyuddin. Jadi, persoalan aku ni da terjawab dengan amat jelas, and aku nak kongsi kan kat kowg.
   Berikut jawapan Sir aku tanpa ak potong2, tambah ada skit..tuk definition sahaja.

Sir Mahyuddin:

::actually saya pun baru maklum tentang perkahwinan gay arif dgn org putih tuh. mula2 saya ingatkan gambar tu superimpose jer, tp since dah keluar suratkhabar, JPN pun dah mula siasat samada perkara ni betul atau tak.

Kalau kita ikut definisi perkahwinan dalam mana2 undang2 samada shariah / civil di negara ni, semua mentakrifkan kahwin tu - perikatan sah antara lelaki dan wanita yg menghalalkan sexual intercourse. tapi tidak ada undang2 di msia ni yang menghalalkan kahwin songsang mcm ni (be it civil or syariah).

Hanya sesetengah negara barat saja yang iktiraf kahwin sama jenis ni. Mereka benarkan perkahwinan tersebut didaftar ikut law. 

Skrg kita cuba tengok dari segi civil law. Bila kita tgk Federal Constitution Art 3, mmg betul Islam tu agama persekutuan. Dan kalau kita refer pada section 377A penal code, saya quote, 

"Any person who has sexual connection with another person
by the introduction of the penis into the anus or mouth of the other person is said to commit carnal intercourse against the order of nature.

Explanation—Penetration is sufficient to constitute the sexual connection necessary to the offence described in this section.
Punishment for committing carnal intercourse against the order
of nature 

Section 377B. Whoever voluntarily commits carnal intercourse against the order of nature shall be punished with imprisonment for a term which may extend to twenty years, and shall also be liable to whipping. 

Maknanya dalam criminal law, sesiapa yang buat sex luar tabi'i mmg ada peruntukan undang2 untuk membolehkan pesalah didakwa. tapi of course, sebelum nk dakwa, mesti kena tangkap dulu kan? jadi, untuk perkara ni, kalau kita assume yang arif ni sudah buat sex luar tabi'i dgn mamat tu, mungkin boleh dakwa bawah section ini. tapi bukan some random people boleh saman sbb mungkin akan ada isu 'locus standi' dibangkitkan pula. 

Locus standi tu apa?
Australian jurist Leslie Stein defines it as:
"... the existence of a right of an individual or group of individuals ... to have a court enter upon an adjudication of an issue ... before that court by proceedings instigated by the individual or group."


Jadi dalam perkara ni, Peguam Negara Msia perlu memulakan saman bagi pihak masyarakat msia. dan of course, kalau ikut international law, kita perlu bawa Arif balik ke msia dulu, baru boleh prosecute. 

Berkenaan dengan jenayah yang dibuat di luar negara, penal code section 3 memperuntukkan, I quote:

"Any person liable by law to be tried for an offence committed
beyond the limits of Malaysia, shall be dealt with according to the
provisions of this Code for any act committed beyond Malaysia,
in the same manner as if such act had been committed within
Malaysia."

Tapi buat masa ini, rasanya masih belum ada peruntukan undang2 di malaysia untuk saman mana2 couple dgn alasan 'kahwin sama jenis'. 

Sudah tentu, perkahwinan dia itu tak sah disisi undang2 negara kita, be it civil or criminal. 

Kalau kita lihat section 40(2) Akta Undang undang keluarga islam wilayah persekutuan, i quote:

(2) Any person who marries, or purports to marry, or goes
through a form of marriage with, any person contrary to any of
the provisions of Part II commits an offence and shall be punished
with a fine not exceeding one thousand ringgit or with imprisonment not exceeding six months or both."

Lihat lagi dalam section 11 dan 12, akta yang sama:

Void marriages
11. A marriage shall be void unless all conditions necessary,
according to Hukum Syarak, for the validity thereof are satisfied.
Non-registrable marriages

12. (1) A marriage in contravention of this Act shall not be registrable under this Act.

Jadi, anyhow, mmg dari segi shariah law, arif telah melakukan kesalahan yang membolehkan beliau didakwa.

So should be no problem kalau kita nak dakwa. Cuma sblm dakwa, siasatan terperinci perlu dilakukan untuk mengelakkan kita membuat dakwaan yang tak berasas & later on (atas sebab2 tertentu), takut membuang masa mahkamah sahaja.

So, kowg boleh tau la kan whether it is appropriate or not for this stuff to be proceed.
Maaf post ini panjang sgt.Harap perkongsian berjaya.^^

December 01, 2011

Seketika Itu.

Seketika itu,
Di hati terdetik rasa keinginan,
Andaiku tahu bahaya penghinaan itu,
Demi Penguasa Hari Keagungan,
Aku seharusnya bertahan.


Seketika itu,
Diri mula berjinakan dengan arus bawaan Barat,
Mula mengangkat hinaan menjadi teman,
Kitab jua amalan ditinggalkan,
Cahaya keimanan hampir terpadam.

Seketika itu,
Hari ini cahaya itu telah malap sepenuhnya,
Perlakuan dusta dianggap biasa,
Bagaimana mampu Tuhan!
Hamba seakan mencabar kekuasaan Mu


Seketika itu,
Alasan demi alasan mula diberikan,
Pada diri bukan pada teman,
Dek keenakan dunia penuh tipu daya
Hanyut.

Seketika itu,
Nafsu melepasi batasan akal,
Tindakan tidak lagi berasas iman,
Maka persiapkanlah,
Dengan seksaan yang diringan-ringankan,
Menangguh ke jalan Tuhan,
Berbekal alasan Tuhan Pengampun kekhilafan.




November 28, 2011

Hati Hiba

Bila nafsu sudah kuasa,
Iman di dada dicampak hiba,
Lalu datang syaitan durjana,
Menghasut mendekat ke neraka

 Jangan jangan, katakan jangan,
Azab ALLAH tiada terbeban,
Hancurkan segala benteng kemungkinan,
Agar jiwa dapat diselamatkan.

Wahai hati janganlah mati,
Banyak juang sedang menanti,
Jika aku tidak kau kasihani,
Bimbangkanlah pengadilan tika akhirawi

Sehari-hari jiwa dibangun,
Tapi kau persiakan dengan mengelamun,
Ingat saat kita dihimpun,
Sesal tiada dosa dirumpun.



September 03, 2011

Maghfirallah a'la kulli muslim

Dia alpa,
Tuhan Maha Melihat,
Dia alpa,
Muhammad mengingatinya.
Betapa
Andai Muhammad,
Kau masih bernyawa sebagai manusia,
Sungguh, tidak lekang kegusaran dihatimu melihat dia,
 
Andai Muhammad,
Hari ini kau bertemu dia,
Alangkah aku tertanya bagaimana reaksimu,

Ya Muhammad Rasulullah,
Selamatkanlah dia dengan syafaatmu,
Pohonlah kepada Tuhanmu segunung keampunan baginya,

Maka Allah,
bergunakah lagi nyawanya Kau biarkan?
berterusan melakukan kemusnahan.

Manusia!
Sedarkah tubuh itu sekadar pinjaman?
Kehidupan itu satu pinjaman,
Kebahagiaan itu satu pinjaman,
Kesenangan itu satu pinjaman.

Sungguh!
Kau telah alpa,
Sekadar ucapan mengagung Tuhan
Sedang amalan berpandu syaitan.
Hipokrit terhadap pencipta!








June 17, 2011


FITRAH manusia itu lahir dengan kesucian jiwa, tatkala berlaku sesuatu kelahiran, kelaziman umat menyambut girang. Allahurabbi. 

 إِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِيْ وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ العَالَمِيْن

sesungguhnya sembahyangku ibadatku , hidupku dan matiku hanya untuk Allah semesta alam

tugasmu bakal bermula wahai anak kecil, kau hari ini terpilih menjadi khalifah di muka bumi, kau adalah da'ie, penyambung tugas para nabi. perteguh iman kau sebelum kau masuk kepada masyarakatmu untuk menyeru kepada kebaikan, kerana bila hari berganti hari, kiamat meghampiri, maka umat makin menjauhkan diri dari ad-din,..wallahua'lam

June 11, 2011

an NaFs Wa soLaH

ALLAHUAKBAR ALLAHUAKBAR
ASYHADU ALLA ILAH ILLAHAILLAH
...


Seketika azan SUBUH berkumandang, 
lalu bangkitlah anak ADAM mempersiapkan diri mengadap Ilahi.
Seutas demi seutas benang ikatan laknatullah di urai,
lantas menyegarkan tubuh hamba yang dikejar kematian.
Nikmat IMAN mula meresapi diri justeru melahirkan rasa tawaddhuk di dalam hati.
Terkenang kembali peristiwa lalu yang mengancam keselamatan akhirawi,
betapa semalam dia alpa akan kekuasaan Tuhan, 
betapa semalam dia terleka dengan janji syaitan, 
betapa semalam dia kecundang,
  ALLAH MAHA PENGAMPUN.
Selesai berwuduk, lalu digagahkan kaki melangkah ke rumah Tuhannya
Bahawasanya dia ingat, Tuhan tidak memerlukannya, bahkan dia yang memerlukan Tuhan. 
Setiap langkah diiringi az-zikr memuji Allah, 
direnung seketika langit ciptaan Yang Esa.
Teringat ia akan firman Tuhannya, 'langit dan bumi itu dulu adalah satu'.
SUBHANALLAH, sungguh Kau Maha Bijaksana ya Tuhanku
Sejenak kemudian ia tersentak 
Firman Allah yang mana mengkhabarkan runtuhnya langit di hari kiamat
Ketaran pada tubuh membayangkan saat itu. 
RUANG UTAMA MASJID ,
dia mencari sesuatu,, sejurus kemudian ia melangkah ke satu sudut.
Tersusun rapi kitab Al -Quran.

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلْعَـٰلَمِين

ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

مَـٰلِكِ يَوْمِ ٱلدِّين

إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ

ٱهْدِنَا ٱلصِّرَ ٰط ٱلْمُسْتَقِيمَ

صِرَ ٰطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ 

ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ ٱلضَّاۤلِّينَ

Ampunkan aku ya ALLAH, aku milikmu dan sesungguhnya tiada Tuhan selainMu, 
kepada-Mu jua kelak aku dihadapkan. 
Saat muazzin beriqamah, bangkit dia untuk menunaikan kefardhuan, 
saf pertama menjadi tujuan mengenang ganjaran lebihnya keberkatan yang hadapan. 
Sebaik imam mengangkat takbir, 
tiada leka dia menyegerakan takbirnya agar seiringan dengan para malaikat. 
Sayu ia mengadap Tuhannya, 
malu akan segala perbuatan dosanya, 
risau entah diterima solatnya atau dilempar para malaikat kembali ke daerah kehinaan.
Segala perbuatannya dirasa sia-sia tanpa keredhaan Tuhan, 
Tanpa sedar, dia hanyut dalam kasihnya kepada Ilahi.
...
..ALLAHUAKBAR..



Bila mana dia bersujud kepada ILLAHnya
terbayang ia pengakhiran hayatnya
bercucuran permata jernih jatuh jauh dari sudut hatinya. 
Apakah ia terlepas seksaan lubang neraka?, 
apakah kelak ia dibangkitkan sempurna seperti manusia?, 
apakah amalannya diterima?

SELESAI MENGHADAP ILAHI

Berdoa ia ke kehadrat Tuhannya, moga sempurna imannya,
dikuatkan pegangan agamanya,
diteguhkan pegetahuannya....juga

moga pengakhiran jiwanya di dunia
dengan redha-Nya



April 28, 2011

CERMIN JARANG~

ASSALAMUALAIKUM W.B.T..
i'm back with some more new story..beberapa hari yg lepas, ketika aku sedang menaiki bas, sedang bas merangkak-rangkak menyusuri bandar Seremban. angin yg bertiup sepoi-sepoi, lantas membuat aku mengelamun. sedang aku mengelamun, aik..citer ape nie?? huahuahua
it'z like this la kawan, satu hari tu aku naik bas menuju ke Seremban dan sampailah kat traffic light depan term 1. sedang menunggu traffic light tu tukar warne ak pandang la driver bas uh n ttibe terperasan ramainyer owg pandang ke kiri jalan, ooowwwhhh, apekah itu kawan? aku pon tolehlahkan,
ASTAGHA~!!! OMG!...apekah??
barulah aku perasan, ermm jgn salah paham erk...ini bukan 18SX..13PG jer..kot..huahua
adelah seorang negro girl gemuk berpakaian tak sesuai sedang jalan2 kat tepi jalan sebelah courts Seremban
tahukah anda apekah yg kami pandang?..ehh tukar ayat..mereka pandang?..huahua..
paham2 la kan bile da pakai tak sesuai cam tu, gemok lagi.Ya ALLAH..! Ok. now, itu bru negro, orang Islam mcm mane pulak?
adekah ini ikut Islam


ataupun ini?


kowg nilai.

Inilah fesyen bertudung yang masyarakat kita amalkan. Ikutlah perintah Allah dan Nabi melalui Al-Quran dan Hadis. mungkin kowg tak tau sebelum ni,dan semoga lepas kowg dah tau, tolong lah ubah fesyen bertudung kowg tu..please...:'(
jgn bagi kami kaum Adam taggung dosa kowg lagi...
Sejarah pemakaian tudung ini sebenarnya bermula berkurun lamanya. Pada zaman Judeo-Kristian membuktikan pemakaian tudung yang biasanya dipakai oleh rahib wanita mereka.Cuba kowg perhatikan pemakaian rahib wanita? dowg memakai tudung tetapi tidak menutup dada, tetapi tudungnya labuh ke belakang. Oleh itu apabila  kedatangan Islam,setiap wanita diperintahkan Allah S.W.T untuk melabuhkan tudung kepala mereka menutupi bahagian dada. Melalui cara ini ia dapat dibezakan antara rahib wanita dan juga Wanita Islam yang terlalu istimewa pemakaian tudung. Menurut hadis yang diriwayatkan Bukhari, Aisyah radiallahuanha menceritakan kisah ketika Surah An Nur ayat 31 diturunkan di Madinah wanita mukmin Ansar dan Muhajirin terus melaksanakan perintah ini serta-merta tanpa banyak soal dengan mencari apa sahaja kain kat sekeliling dowg then bertudung dengannya sebagai membenarkan dan membuktikan iman kepada apa yang Allah perintahkan. Tanpa mempertikai apa-apa!
ermm ak bukan ape bukan ke nabi ade sebut. . .

Hadis nabi :"barangsiapa yang meniru sesuatu kaum, maka ia termasuk dari kalangan mereka" – riwayat Abu Daud.

sume tau kan ayat ni.,

“Katakanlah kepada wanita yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan lelaki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka meghentak kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung.” (An-Nur:31).

aku sebenarnya susah sgt nak post kan bende nie,, tgk dari cer nogro girl tetibe masuk bab aurat..ak rase susah sebab ramai sgt kwn2 aku yg bertudung gitu...so tolong k...ak cume jalankan tugas je..kan ALLAH sebut. . .

Firman Allah s.w.t,“Dan berilah peringatan serta amaran kepada kaum kerabatmu yang dekat.” (Surah asy-Syu‘ara’: 214)



jadi..aku dah ingatkan, it's all depend on kowg r nak wat ape lepas nie...

 Firman Allah s.w.t, "Dan mohon ampunlah kamu kepada Tuhanmu, kemudian bertaubatlah kepada-Nya, nescaya Dia memberi kamu kesenangan yang baik, sehingga sampai ajalmu yang ditentukan; dan Dia memberikan kurnia-Nya kepada setiap orang yang mempunyai kurnia. Jika kamu berpaling, sesungguhnya aku takut terhadap kamu akan seksaan hari yang besar." (Surah Hud :3)

wallahu'alam..





April 09, 2011

LANGKAH SEORANG DA'IE

Assalamualaikum ana ucapkan pada sume yg sudi nak menjenguk kat ruangan ana ni..
Pertamanya ana nak mengucap syukur ke hadrat Tuhan yg Mencipta..sebab sampai hari ini..
ana masih menikmati nikmatnya iman dan islam...syukran jazilan ya Rabbi..keputusan SPM yg baru keluar pon..
alhamdulillah..puas jugak hati tgk keluarga happy..walaupun agak lambat ana postkan entry nie..ana nak jugak ucap tahniah kat sahabat atas pencapaian yg da diperoleh..
Beberapa ketika tadi ana ada berborak dgn seorang Mujahid Islam..Alhamdulillah..kami banyak berkongsi cerita tentang apa yang sudah jadi dgn umat islam hari ini dan tanggungjawab kita sebagai satu umat...yakni umat Muhammad..
Menurut beliau..
Umat yg ada kat atas muka bumi hari ini mencecah 7 billion orang..n hampir 2 billionnya owg islam..maksudnya..
 seandainya mati 5 billion baki ni..semua nya ashabun nar!..yakni penghuni neraka...!nauzubillah..dan 2 billion yg tinggal nie..antum semua yakin..iman mereka teguh?, dan seandainya mati mereka..syurga untuk mereka?..ya betul..semua orang Islam akan masuk syurga..tetapi, kita nak ke hadapi neraka sebelum syurga? kenapa nak ke neraka kalau ALLAH bg kita pilihan untuk elak siksaan tu. ALLAH  sesungguhnya sayang amat terhadap hamba2-Nya..bukti?..ana nak singkap kisah nabi Ibrahim a.s..umum tahu..baginda nie ada mukjizat...yakni..
boleh melihat roh2 orang yg bermaksiat tergantung antara langit dengan bumi...maka.. tatkala baginda melihat roh2 tersebut, baginda berdoa agar Allah menghapuskan roh2 tersebut..maka ALLAH uji baginda..! macam mana? dgn mimpinya baginda menyembelih anaknya, dengan turunnya perintah ALLAH agar disembelih Ismail a.s.
ALLAH nak bagi tahu kepada Ibrahim betapa sayangnya ALLAH terhadap hambaNya..!
diriwayatkan juga..kasihnya ALLAH pada hambanya...70 kali ganda kasihnya seorang ibu terhadap anaknya..subhanallah!..
Beliau turut menceritakan pengalaman beliau sebagai seorang da'ie..beliau berdakwah hingga ke luar negara (australia, indonesia,US,UK,india). kata beliau, orang2 di indonesia terutamanya, sekarang nie sedang berusaha untuk berdakwah kepada umat2 islam kat sana. tiap kali adanya majlis dakwah, pasti ramai yg datang mengesyor diri untuk turut serta. di malaysia nie, antum sume tau2 je lah, dakwahnya ada, tapi masyarakat takut nak dekat, kalau kat tempat ana nie, ada serban saje, da mule di cop al-arqam..Allah. Penangan yahudi da mula jauhkan islam dari umat. Menurut satu sumber, jumlah kes orang murtad di negeri sembilan saje da 120 lebih..
ana jugak dapat tahu, sekarang orang Kristian sedang membuat usaha yg seakan dakwah Islam di Sabah n Sarawak. mereka dikhabarkan naik basikal berkunjung dari rumah ke rumah, bagi sumbangan duit, dakyah kristian, dan akhirnya, bertambah lagi penghuni Jahannam! oleh yang demikian..ana harap sangat agar ana bleh cuba sendiri berdakwah tuk sebarkan agama syumul ni..dan ana harap..antum sume pon sekepala ngan ana, yakni nak sedarkan balik orang2 ISLAM, umat2 MUHAMMAD S.A.W. ingatlah... hari ni kite malukan muka kita tuk agama ALLAH, nanti kelak di akhirat, ALLAH akan beri kita syurga tanpa payah dihisab. kenapa kita kejar dunia yg sementara sedang akhirat yg kekal..sedangkan saudina Uthman Affan sendiri, sahabat yg dijanjikan syurga, menangis tatkala dia diperkuburan dek kerana takutkan azab ALLAH. sedarlah nikmat syurga yg menanti kita, kalau kat dunia ni kita bersusah2 sedikit melawan nafsu..kat akhirat nanti, nak makan pon tak perlu nak masak, betapa nikmatnya syurga ALLAH. seorang da'ie nie umpama seorang ahli bomba, erana ahli bomba itu tugasnya nak menyelamatkan orang dari kesusahan, sedang seorang da'ie, tugasnya nak menyelamatkan umat dari seksaan..!ingat lah..da'ie itu tugas Rasulullah, dan kalau kita tolong Rasulullah..subhanallah..insyaALLAH.. kalau ada feedback yg baik dari antum, ana akan cuba dar semasa ke semasa memperbaiki blog ana ni agar lebih nampak Islamnya..segala yg baik dari ALLAH, dan Dia Maha Mengetahui setiap sesuatu...wallahua'lam

March 19, 2011

sedarlah anak MELAYU..!

assalamualaikum ucapan insan hina nie kepada anak2 melayu kat luar sane..
sebelum mula ape kate kite tanye diri kite..ermm..
bangsa sape ye yg ramai kat serenti skunk?..
yg paling ramai mati kat atas jalan diseret kenderaan,..
yg ramai rosak mase remajenye..
yg skunk masih lagi belenggu dalam mase depan nyer..
yg ramai nyer hidu gam..yg ramai terlibat ngan masalah sosial???
persoalan yg amat mudah..bangsa sape tu..??cube sume check I/c..
tak len lagi bangsa kite..!!
anak melayu yg digalaskan kat bahu kite 
tanggungjawab untuk memimpin negara kite pade mase depan...
yg akan jadi perdana menteri..yg akan ketuai parti2 politik...
yg akan ubah sistem politik kat Malaysia nie...yg pasti...
amat pasti..generasi harapan bangsa...
tapi ape y dah jadi hari nie..?
MELAYU
ak nak tanye...kenape ngan diri kite..
ape yg dah ubah kite..?
cube bkak sejarah bangsa..
ape kite tak cukup gah ke?
cube namekan saje perwira zaman silam..
Hang Tuah..n pendekar berlima..
klu kowg sume tgk..Hikayat Merong Mahawangsa..
bkan ke Merong tu sowg anak Melayu..??
perhatikan sikap die...
die PENGECUT ke?
ulang..
die PENGECUT ke?
TAK..!
sebab die owg melayu..Hang Tuah pernah kate..
'takkan melayu hilang didunia'
mmg takkan hilang tapi akan terus dimundurkan...!!!
n tau tak siape yg cuba mundurkan kite?..
Nasrani n Yahudi...
dulu..
lame dulu..
bahasa Melayu merupakan lingua franca..
bahase dunia..
satu dunie pernah tahu bahasa melayu..bahkan..
walaupon 89 bahasa dituturkan kat pelabuhan Melaka..
bahasa melayu tetap jadi bahasa perdagangan...
tetap diutamakan..kemudian..
datang Barat...katenye nak berdagang..mintak tanah dari sultan MELAYU melaka..
ok dapat..n kat c2 da bermula penjajahan ke atas tanah MELAYU...!
melayu yg dulu bebas..kemudian da diasingkan..
diletak kat pedalaman..
wat kerja yg tak sesuai ngan status pemilik bumi MELAYU..!
500 tahun sudah..
mane tak hilang sifat kepahlawanan Melayu
mane tak kecut jiwa seorg anak melayu..
setelah bergenerasi dicanangkan dengan sikap mundur n berdiam diri...
itu dulu..
tapi siape kate..sume melayu cam tu...
kite contohi sowg anak melayu ni...
Tun Mahathir Mohamad
tlg bace nie..
article yg ak petik dari sebuah blog..


Sebenarnya ada satu keratan berita dari luar negara yang saya boleh jadikan bukti tetapi saya gagal menjumpainya…keratan berita itu mendedahkan “PASUKAN ELIT KHAS DARI SEBUAH NEGARA LUAR TELAH BERADA DI TURKI UNTUK MEMASUKI BOSNIA HERZEGOVINA”, ia ditulis oleh sebuah agensi berita asing tetapi judul yang tepat tidak saya ketahui.
Dan pasukan elit yang dimaksudkan itu, tidak lain dan tidak bukan ialah komando GGK dari Malaysia.
.Maklumat ini disampaikan oleh seorang bekas penempak tepat dalam pasukan GGK kepada saya beberapa tahun yang lepas semasa saya sedang bersantai-santai menghisap rokok dan tiba-tiba terpancul pula hasrat untuk bertanyakan kepada beliau mengenai misinya ke Bosnia dahulu.

.Anda kenal mantan Tun Seri Dr Mahathir Mohamad, sesetengah orang yang menuduh pemimpin kita ini sekular, anti Islam dan menolak hudud tetapi lelaki ini mahu mengubah sejarah Eropah.
Jika difikirkan secara logik, bolehke bangsa Melayu mengubah sejarah Eropah? Logik ke? Persoalan ini sebenarnya sudah lama terjawab, memang orang Melayu boleh dan mampu, sejarah zaman dahulu kala sudah membuktikannya.
Semasa itu berlaku peperangan etnik di Bosnia Herzegovina, ribuan rakyat termasuk wanita dan kanak-kanak habis
mati disembelih oleh pengganas Serbia.
Mahathir yang ketika itu merupakan Perdana Menteri Malaysia sudah masak dengan taktik kuasa-kuasa barat terutama layanan kelas kedua mereka kepada umat Islam, Mahathir kemudian meminta Angkatan Tentera Malaysia bersiap sedia untuk menghantar komando GGK.Saya tidak pasti jika kesemua yang dihantar itu merupakan anggota GGK atau bercampur dengan unit-unit lain tetapi jumlahnya mencapai 600 orang.
 “Kalau negara Arab ini tidak datang membantu, kita hantar sahaja askar kita,” lebih kurang begitulah dialog Tun
yang disampaikan oleh bekas penembak tepat ini kepada saya.
Mereka ini dihantar secara gelap, kalau meninggal dalam pertempuran di Bosnia, memang tidak ada balutan bendera Malaysia pada keranda mereka tetapi kerajaan Melayu yang memerintah negara ini telah berjanji untuk menjaga isteri dan anak-anak mereka, kalau yang bujang itu saya tidak pasti.
Maka mereka pun dihantar, kesian, wang yang dibawa pun tidak mencukupi, ialah hendak berperang bukan melancong.
Mereka dihantar dengan pesawat awam (MAS) dan kesemua mereka berkhemah di dalam pengkalan tentera Turki di sempadan negara itu dengan kebenaran kerajaan Turki.
Bukan apa, cuaca Turki pun sejuk macam Bosnia, jadi, mudahlah komando kita menyesuaikan diri dengan cuaca Eropah.
Kerajaan Turki pada masa itu hanya memejam mata dalam membenarkan komando Malaysia ini berada di bumi mereka, pada hal, kalau “terkantoi”, ini akan menyebabkan pelbagai masalah politik antarabangsa kepada Turki dan Malaysia.
Ada juga laporan yang menyatakan komando-komando Malaysia dimasukkan ke dalam unit tentera Bosnia melalui Unprofor sendiri, komando-komando ini bagaimanapun dilabelkan sebagai “LARI DARI UNIT TENTERA”, ya komando
Malaysia yang melarikan diri dari unit masing-masing sebagai “camoflage” untuk menjalankan operasi ketenteraan terhadap Serb.
Sebenarnya Turki dan Malaysia ini tersangat-sangatlah “kamceng” walaupun tidak diheboh-hebohkan seperti “akrabnya” Malaysia dengan Indonesia.
Jadi ini menjelaskan mengapa Malaysia sering sahaja menyendeng bahu ke Turki untuk mendapatkan bekalan kereta perisainya mulai dari Adnan sehinggalah kepada kereta perisai terbaru dan pelbagai senjata lain.
Penyeludupan komando GGK ke dalam Bosnia ini akhirnya ditarik barik oleh kerajaan ketika itu selepas sebuah agensi berita Eropah berjaya mengesan kehadiran tentera elit ini di sempadan Turki.
Selepas dipujuk oleh wakil sebuah negara yang sangat berpengaruh di Timur Tengah, akhirnya Mahathir menarik balik pasukan komando ini balik ke Malaysia tetapi bakinya di hantar sebagai tentera rasmi dalam unit UNPROFOR.
Malaysia juga tersangat “kamceng” dengan kerajaan Brunei malahan Sultan Brunei yang berkonspirasi dengan Tun Mahathir, menyediakan jumlah dana yang sangat besat berjuta dollar untuk membeli senjata dan peluru anti kereta kebal untuk tentera Islam Bosnia.
Bekalan dan keperluan senjata yang dihantar kepada askar Bosnia juga dibuat oleh syarikat perkapalan Malaysia dan juga melalui askar-askar Malaysia yang berkhidmat dengan UNPROFOR ketika itu, sebagai jalan belakang untuk membocori dasar embargo yang dikenakan ke atas penduduk Bosnia oleh negara-negara barat yang sememangnya bersikap talam dua muka terhadap orang Islam.
Perkara ini didedahkan dalam kertas kerja yang berjudul “Intelligence and the war in Bosnia 1992 – 1995: The role of the intelligence and security services” yang disediakan oleh sebuah institut di Belanda.
Bukan itu sahaja malah terdapat laporan pegawai-pegawai tentera Bosnia dilatih di Malaysia, Iran dan pelbagai negara lain.
Kelengkapan perang askar Bosnia dihantar oleh Saudi Arabia, Kuwait, Brunei dan Malaysia
Tentera Malaysia dan Turki berterusan menghantar peralatan perang mereka kepada tentera Bosnia bernilai lebih kurang US2.5 bilion walaupun Bosnia ketika itu dikenakan embargo oleh kuasa besar.
Pemerhati barat mendakwa, kerajaan Malaysia melalui agensi risikannya berjaya mematahkan embargo Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu melalui laluan dari pihak ketika iaitu Third World Relief Agency yang hari ini dikaitkan dengan Osama Laden.

BERIKUT MERUPAKAN CATATAN KAJIAN RISIKAN MENGENAI PENGLIBATAN PEJUANG ISLAM DI
BOSNIA
A number of countries are candidates for having supplied directly to Bosnia. Pakistan delivered equipment, as did the Sultan of Brunei, who paid for anti-tank missiles from Malaysia. In January 1993 already, a Pakistani vessel with ten containers of arms, which were destined for the ABiH, was intercepted in the Adriatic Sea.[9] Pakistan definitely defied the United Nations ban on supply of arms to the Bosnian Muslims and sophisticated anti-tank guided missiles were air lifted by the Pakistani intelligence agency, ISI, to help Bosnians fight the Serbs, an ex-ISI Chief has officially admitted in a written petition submitted before a court in Lahore. The document was submitted by Lt. General (Retd) Javed Nasir, who was head of the ISI from March 1992 to May 1993, in a case he filed against the owner and editors of the largest newspaper and TV group of Pakistan, in an anti Terrorism Court.[10] It remains unclear how the missiles were transported to Bosnia and who did it.

LAGI CATATAN :  AKU TIDAK MEMAKSA ANDA PERCAYA CERITA INI, TETAPI ANDA SEMUA TAHU BLOG CHEDET (BLOG MAHATHIR) 

jadi melayu..
aku mintak sgt..kembalikan balik semangat yg dulu pernah ada dlm diri kite..
yg pernah mengalirnya darah pahlawan..
jgn biar anak bangsa kite dijahanamkan..
dirosakkan..
ambil lah hak kita..
kite bkn bangsa yg tertindas..
bkn bangsa yg lemah..
bkan bangsa yg tak berguna..
tapi kita..
bangsa pahlawan dunia..
takkan melayu hilang di dunia..!



March 18, 2011

Assalamulaikum n salam mesra wat sume yang sudi dtg menjenguk
insan kekurangan nie kat sini…
Ntah la…
kenapelah ak akhir2 nie terlebih byk sgt feeling an…
terlebih tgk filem korea..
Tak kot..
ak da tak layan skunk nie…
terpengaruh n filem2…
tak kot..
ak jarang tgok filem berunsur romantik2 nie…
well this time
 ape yg ak nak post lebih kepada nak tunjukkan keseriusan ak dalam  ber-kata2
maksudnye..ak mang serius saat post ni sedang ditulis..
lbh kurang cam tu la..
this time ak nak post something yg berkaitan ngan hati
hmm..tah la..bila bercakap pasal
‘hati’ je..kite akan pk..eee..geli laa..ee..tak matured la..ee..macam2 la..
well ak tetap gak nak cakap..cos ak nga pening...
hati ni sebenarnye lebih kepade instinct kite sebagai manusia..
n  yg ak nak bincang kali nie berkaitan ukhwah antara boys n girls..ok..
Let say tadi la...
ak bru je tgk wayang ngan sowang member ak nie...
citer giant beast..nak dijadikan citer.. 
kitowg due nie puase au..
jadi sementare nak tgu waktu berbuka..kitowg g la tgk movie uh...
tak plak kami perasan...dlm sebaris ngan kami uh...de la sepasang couple bersiri ni an ...
klu nak tgk wayang je ak tak de la ksah kan...
p yg ak ksah sgt2 uh..da la tgk wayang..dowg g wat wayang lagi,...
sungguh..tergugat gak iman ak sbagai manusia nie kan...da la puase..haii..nasib2..
kerusi berbunyi2..cuak tol ak...ak plak da dilemma..
mne nak tgk nie...wayang ke ‘wayang’..
well ak tgk wayang smbil jeling ‘wayang’...ha..paham kan...
ak bkan ape..ak nak tgk sape laki n pompuan uh...
da tu..tme skrin terang..ak toleh pandang dowg...aiyoo..
at the same time laki tu pon also toleh kat ak....
well..ak n member ak uh setuju la kan..mke laki tu mang nampak bek..
so..kitowg husnuzon jela...sampai abes wayang uh...
sebenarnye..ak tak bape setuju ngan ape yg da berlaku au,...
the boy who suppose to protect the girl bkn protect je..siap bagi protect++ lagi..
aihh..sungguh,..tak selesa ngan kapel camtu...kowg nak kapel..
ak tak daye nak halang..p..agak2 la,...ok..done with that...
so..ukhwah adelah perkare yg amat penting yg berkait rapat terus ngan hati ni..
ak pon tak bape nak paham..p ape yg ak di inform..kapel ni ditegah kan..tak elok kan..??..
but somehow..ak ade pendapat ak sendiri...pade ak..klu kowg nak kapel..
KAPEL-LAH
yg penting takde berlaku perkara2 yg boley memalukan diri n keluarge..
ingat r..mak bapak kite..besar an kite so that kite pat jadi manusia yg berjaye..
ok..jd jgan la menconteng marker permanent kat white board..
ssah nak hilang au..klu hilang pon..pasti berkesan..kan?..
miliki lah hati bek..how?..that..dabik dada..tanye iman kowg...
manusia nie ade 2 je bende yg kawal tindakanya...
akal n nafsu
jd kowg sume dikawal siape?.. akal atau nafsu?..
pk la blek..orite..
done writing..im tired...daaa...

March 13, 2011

woww...hebattt..

hello0 dudes n babes...assalamualaikum...
actually this entry suppose to mean something about 
'village boy going to city'
:D..well ia adelah kerana..ak amat teruja apebile menaiki tren yg da lame sungguh ak tak nek...
approximately 12 YEARS thought...
then lets ak citer apekehe nye an ak ke sane..well my journey start at 8 something...
n jump into the bus straight to n.s main city...SEREMBAN..
at there ak kne la tgu for my friends...
and actually ak da terbeli ticket tros ke KL sentral..berharge rm 6.00..
then only my frind told me that..
"wei..kite trun at bandar tasik selatan au...tak tros kl sentral..ko r salah..tak ko ak"
say wat..???...dude..its your prob lol..ko yg tak g tau awal aen...
so tak kecoh laa...cos harge tiket pon beze rm0.40 jeee...hehe
well..then we heading to PWTC...cuak gak laa..
cos ta pnah ag pegi..o pnah pegi..p time kechik...
then jlan pnyer jalan..isi pnyer isi...ktowg head to KLCC plak..
well kat cni la byk citer terjadi...
antare nye...time nak g makan..ye r..tak biase an..
seb bek la jumpe food court.... dapat la pekena 
nasi kandar tambah ayam...
sedapp la jugak..then kitowg sesat..(ak n hilmi)..'kak, surau mne'..
haha..seb bek jumpe..dlm perjalanan ak bace..'Isetan'..
pergghh..pelik name tempat nie...
eheemm..selesai solat..we heading to toysRus shop..atas permintaan
  hilmi abu hassan
..citer pasal hilmi..cian tol..salu kne drop n dak2 nie n ak jugak haha...
coey je la ye..lame la jugak kat sane...
mek gambar jap..men patung jap..sentuh sane sini jap...
haha..mmg lawak.,...klu la ak budak.sure ak akan mintak..:D
ok2...kemudian bru la kitowg gerak ke education fair..
kat cni..masuk2 je da dpt bku law dri universiti cambridge..haram la nak..haha..
then jlan2..jlan2..make sampai la ak ke booth global academy..
kat ctu ade sowg doktor nie yg bg ak ceramah...
let me tell u wat is told by that doctor....
kate doktor uh...kowg sume kene pilih btol2 cos yg kowg nak amek..
kerana benda nie berkaitan ngan hidup kowg..so..die pon start la cerite pasal pengalaman die..
I ADMIRED THIS PARTICULAR DOC....y?
cos..die ckp dulu die nak mek medik au..tapi keluarge die tak mampu nak hantar die..
so die tekad.. n amek keputusan untuk tros belajar tapi mek cos business..
n after dpt ijazah dlm bdg uh..die bkan r business die...
dlm 10 tahun..kire die da agak berjaye la..die jual business die uh n apply tok
sambung belajar medik..kat Russia...c..
ak sgt amat kagum ngan tekad die..yg membolehkan die bergelar sowg doktor skunk nie..
so..die ade 2 ijazah laa..business..n medic..
so impressive...
jd ak pon da nekad..starting from now onwards
ak ptot tentukan ape mase depan ak n ape care yg ak bole gune 
tuk capai mase depan yg ak nak uh..
doktor uh tade la nak promote sgt academy die uh..
die cam more tekan kan langkah tok capai cita2 kite..
p siyes la..ak mang kagum giler n doktor h..he makes me feel alive la snang crite..
ceewahh..ok enough of all that kind of story..move to the next..
then..kitowng jln2 n going out from the exhibition place...
lepas tu kire2 kol 6.30 uh da gerak g KL sentral.....ktm siyes lambat..
kol 7.30 mlm bru gerak dri KL sentral
sume berhimpit dlm tren uh..
ak terpakse tolak owg tok pasti kan ak masuk dlam tern on time..
n i did..hehe..credit to cpe2 yg tolak ak ke dlm...
n ak sampai semban dlm kol 8.45pm camtu..
solat jap..
dan ak nek bas blek Rantau dkat kol 10..
and arrive at home 
kire2 kol 11 r...huhu..
thats all for this time...
daaa..




March 10, 2011

assalamualaikum..hai3....aloha to dudes n chicks out there..
pagi2 tadi lpas bgon tido ak terus bkak tb n straight to the breakfast show
on ntv 7...n secare tibe2 time tu la dowg nak bace paper NST...n tajuk nye pon straight pasal spm result...
waa...then ak try nak msg member ak...da siap type sume..tetibe..
MSG NOT SEND...y msg not send??..ak tanye diri sndri la...
then bru laa tringat...kedit ak tamat tempoh 10/3.. jd..ak kongsi citer spm uh ngan diri sendiri jela...
btw...smalam ak ke inmaju...untuk amek jpj test....well there ade la satu citer lawak yang berlaku kat sane....
wat it is..??..sebenarnye ak da kehilangan ic sementare ak..jd ak bwak la yg salinan punyer...
tapi pakcik boyot jpj uh die tak nak trime..terpakse la ak ke wisma persekutuan...uyntuk amek ic ak yg baru..then bru la pat amek lesen kete....cuak la jugak,,,then sume nye berjalan ngan smooth n jayenye..sampai la ujian jlan raye berlangsung....sume ok sampai part ak nak belok kiri..where tetibe ade kete yg halang ak tuk membelok menye babkan ak ter'stuck' dalam traffic...terpakse la ak tgu traffic light uh
tuko warne HIJAU lame la jugak...tapi akhirnye
ak berjaye lepas dan gred ak adelah LULUS...hehe..bangge..!
kemudiannye..hambe ini ke term 1 and menonton wayang hikayat merong mahawangsa
citer tu best la jugak...ending nye sungguh tak disangke...jadi..pergi la tgk citer tuy beramai2 ok..
ak sure..kowg sume msti suke citer tu...siyes..ak bkan senang nak puji filem MALAYSIA nie au...
hmm...then kitowg  g men boling kat seremban parade...dlm perjalanan tu...
kitowg terjumpe sowg makcik nie dari kuala sawah....
Ya TUHAN...mang ak tak sangke ade lagi manusia berhati binatang dlm dunie nie...
yg sanggup halau keluarge sendri..yg pling sedih..anak die pon halau die gak...
kejam..!!..semoge mak cik tu dpt tempat tinggal bru n pat keje..ak doakan...
ok..then men boling..dan kemudian nye kitowg makan kat KFC term 1...
n bersurai....
sampai ctu jela corat coret ak....orite,,,
c u next time...daaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...